Devetashka cave

File:Куршуна,Деветашка пещера 032.JPG

cave in Bulgaria

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Devetashka cave

Geographical coordinates: 43.232944444444 24.886861111111

Wikipedia

English Devetashka cave

Devetàshka cave (Bulgarian: Деветашката пещера) is a large karst cave around 7 km (4.3 mi) east of Letnitsa and 15 km (9.3 mi) northeast of Lovech, near the village of Devetaki on the east bank of the river Osam, in Bulgaria. The site has been continuously occupied by Paleo humans for tens of thousands of years, served as a shelter for various faunal species during extensive periods and is now home to nearly 30,000 bats.

Source: Devetashka cave

Bulgarian Деветашка пещера

Деветашката пещера, намираща се близо до село Деветаки, община Ловеч, е сред най-големите пещери в България.

Source: Деветашка пещера

Hungarian Devetaki-barlang

A Devetaki-barlang (bolgárul: Деветашката пещера) Bulgáriában, a Balkán-hegység északi előterében található, Devetaki község területén. A falu Lovecs megye, Lovecsi kistérségében van. Rendkívül látványos, helyenként hatalmas víznyelőkkel lyuggatott tetejű barlang.

A járatrendszer 2442 méter hosszú, 60 méter mély, a folyosók és termek által elfoglalt terület kiterjedése 20 400 négyzetméter. Álló-, függőcseppkövek és cseppkőoszlopok is találhatók a barlangban. A bejárat tekintélyes méretű boltíve már önmagában is lenyűgöző (35 méter széles, és 30 méter magas). A barlangba belépve alig 40 méter után viszont egy óriási, 2400 négyzetméteres terembe jutnak a látogatók. Ennek a gigantikus teremnek a belmagassága 60 méter, helyenként azonban a 100 métert is eléri. A mennyezeten lévő nyílások beengedik a napfényt. A barlang ezután a terem után két ágra szakad, a bal oldali barlangág közel 2 km hosszú, egy patak folyik benne, amely végül kijut az Oszam-folyócskához. A jobb oldali ág száraz és egy 50 méter hosszú, 15 méter széles csarnokba torkollik. Innen nyílik az Oltárnak elnevezett folyosó. Az ásatások során itt értékes neolit kori leleteket találtak a régészek.A Devetaki-barlang régóta ismert az emberek előtt. Már a középső-paleolit korban is lakott volt, 70 ezer évvel ezelőtti leleteket is találtak itt. Az ember folyamatosan használta a barlangot, gazdag régészeti anyagot – például bronzkori ékszereket - hagyva maga után. A hely rendszeres kutatását viszont csak 1921-ben kezdték meg a régészek. Paleoornitológiai szempontból is érdekes hely a barlang, az őslénykutatók a kései würm rétegekben 136 madárfaj csontját találták meg. Gazdag a barlang jelenlegi élővilága is. Júniusban és júliusban az itt élő emlős állatok szaporodási időszaka miatt tilos a barlangot látogatni, ilyenkor zárva van az érdeklődők előtt. A barlangban és környezetében 33 emlősfaj (15 denevérfaj), 82 madárfaj, 12 kétéltű- és hüllőfaj él.

A 20. században a Devetaki-barlang hatalmas terme kissé hányatott sorsú volt. Volt állami titkos élelmiszerraktár, majd katonai objektum lett. Az 1950-es évektől kőolajtároló bázissá fejlesztették, hatalmas tartályokat helyeztek el a barlangban. Ezeket csak a 21. század elején távolították el, talapzataik helye néhol még látszik. Elbontották a barlangba vezető sínpárt, hidat, aszfaltutat is.

A barlangban forgatták 2011-ben a The Expendables – A feláldozhatók 2. című amerikai film néhány jelenetét, a pirotechnikai effektusok miatt sokan bírálták ezt, mivel igen erősen megzavarta a védett állatok életét. A stáb a forgatás érdekében egy igazi hidat is építtetett az Oszam-folyón.

A barlang bárki számára megtekinthető, belépőt nem kell fizetni.

Source: Devetaki-barlang

Romanian Peștera Devetașka

Peștera Devetașka (în bulgară Деветашката пещера) (Devetashka) este o peșteră carstică aflată la circa 7 km (4,3 mi) vest de Letnița și 15 km (9,3 mi) nord-est de Loveci, în apropierea satului Devetaki, pe malul estic la râului Osăm, în Bulgaria. Peștera a fost locuită de oamenii preistorici. În prezent este gazda unei colonii de aproape 30.000 de lilieci.Descoperită în 1921, excavațiile au început în 1950 și au relevat ocuparea continuă de către oameni încă din Paleolitic. Cele mai vechi urme ale prezenței umane datează din Paleoliticul Mijlociu, acum circa 70.000 de ani. Tot aici s-a descoperit o sursă bogată de obiecte din perioada Neolitică (6.000-4.000 î.e.n.).

Source: Peștera Devetașka

Serbian Деветашка пећина

Деветашка пећина налази се на седам километара од Летнице и 15 km североисточно од Ловеча, близу села Деветаки на источној обали реке Осам у Бугарској.

Пећина је једна од највећих туристичких атракција у Бугарској.

Позната је по бројним археолошким открићима и разноврсним животињским врстама које у њој живе.

Source: Деветашка пећина

German translation from Bulgarian

Die Devetashka-Höhle in der Nähe des Dorfes Devetaki, Gemeinde Lovech, gehört zu den größten Höhlen in Bulgarien.

Source: Деветашка пещера

ar كهف ديفيتاشكاarz كهف ديفيتاشكاbg Деветашка пещераgl Cova Devetashkahe מערת דווטאשקהhu Devetaki-barlangmk Деветашка пештераro Peștera Devetașkarue Деветашка яскыняsl Devetaška jamasr Деветашка пећина
Image source:
Wikimedia Commons CC BY 3.0 by Mincov
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 08:43:40