Planetarium

File:Planetarium Royal Observatory Belgium.jpg

Planetarium in Brussels

Geographical coordinates: 50.893413888889 4.3373138888889

Wikipedia

English Planetarium (Belgium)

The Planetarium of the Royal Observatory of Belgium is a Belgian planetarium and part of the institutions of the Belgian Federal Science Policy Office.

The dome of the planetarium measures 23 metres in diameter, on which the Sun, the Moon, the planets, the Milky Way and more than 8500 stars can be projected. The Zeiss UPP 23/5 projector of the planetarium is made up of 119 projectors and was built by the Carl Zeiss company of Jena.

Source: Planetarium (Belgium)

Arabic القبة السماوية (بلجيكا)

القبة السماوية هي المرصد الملكي البلجيكي وهو جزء من مؤسسات مكتب السياسة الفيدرالية البلجيكية.تبلغ قبة القبة السماوية 23 متر حيث يتم رصد الشمس والقمر والكواكب ودرب التبانة وأكثر من 8500 نجمة حيث يتكون من 119 جهاز عرض.

Source: القبة السماوية (بلجيكا)

French Planétarium de Bruxelles

Le planétarium de Bruxelles est un établissement scientifique fédéral belge faisant partie de l'Observatoire royal de Belgique. Il a été créé en 1935 sous le nom d'Alberteum.

Source: Planétarium de Bruxelles

Dutch Planetarium van Brussel

Het Planetarium van Brussel (Frans: Planétarium de Bruxelles) is een sterrenkundig museum (planetarium) in Laken. Het werd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1935 opgericht onder de naam Alberteum en maakt deel uit van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Het planetarium behoort tot het historisch erfgoed van Brussel.

Het is gevestigd in Heizel in de gemeente Brussel, nabij het Bruparck en het Atomium. Jaarlijks wordt het bezocht door rond 45.000 bezoekers. De audio in het museum is zowel Nederlands-, Frans- als Engelstalig.

Virtueel kan een reis gemaakt worden tussen verschillende planeten. Hierbij kan de bezoeker naar de Aarde kijken vanuit het heelal, vliegen over het marsoppervlak, de ringen van Saturnus van dichtbij bekijken en het Melkwegstelsel doorkruisen. Verder is het mogelijk om een lancering van een raket bij te wonen en een internationaal ruimtestation te bezoeken.

In het planetarium wordt een sterrenhemel geprojecteerd op een sterrenkoepel met een diameter van drieëntwintig meter en een projectieoppervlakte van 840 vierkante meter. Hiermee is het een van de grootste planetariumkoepels van Europa. Hierbij wordt gebruik gemaakt van acht videoprojectoren die toegang hebben tot een databank met honderdduizend sterren. Er is een capaciteit van driehonderdvijftig zitplaatsen.

Daarnaast worden er in het planetarium evenementen georganiseerd, zoals tentoonstellingen, nocturnes, lezingen, concerten en ontmoetingen met astronauten.

Source: Planetarium van Brussel

Wikivoyage

English Planetarium

Wide range of 360° films suitable for all ages, presented in French, Dutch and English.

Address Avenue de Bouchout
Price Adults: €7, concessions: €5. There are combo tickets available with Mini-Europe, with Atomium, and with the Mira Observatory in Grimbergen
Last Edit2018-01-05
ar القبة السماويةfr Planétarium de Bruxellesnl Planetarium van Brussel
Image source:
Wikimedia Commons Public domain by ZombieLeChuck
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 10:42:52