Justus van Effencomplex

housing complex in Rotterdam, the Netherlands

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Justus van Effencomplex (Rotterdam)

Geographical coordinates: 51.91556 4.43083

Wikipedia

Dutch Justus van Effencomplex

Het Justus van Effencomplex is een wooncomplex aan de Justus van Effenstraat in Rotterdam-Spangen. Het complex werd ontworpen door de Nederlandse architect Michiel Brinkman. Het baanbrekende woonblok met 264 woningen werd opgeleverd in 1922 en is een mijlpaal in de Nederlandse volkshuisvestingsbouw.

Vernieuwend waren de gemeenschappelijke voorzieningen, groene binnenterreinen en de revolutionaire ‘bovenstraat’: een ruim twee meter brede galerij, waaraan de voordeuren grenzen van de bovenwoningen. Zo’n verhoogde woonstraat was in Nederland nooit eerder toegepast en heeft grote invloed gehad op de architectuur. Het rijksmonument Justus van Effen ontleent hieraan zijn internationale faam.

In 1984 startte een renovatie van het rijksmonument, uitgevoerd door architectenbureau L. de Jonge in samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. Hierbij werd de bakstenen gevel aan de binnenzijde van het complex wit geverfd.

Woningcorporatie Woonstad Rotterdam, de eigenaar van het complex, herstelde het wereldberoemde monument weer in zijn oude glorie. De ingrijpende restauratie en renovatie startte in 2010. Restauratiearchitecten Joris Molenaar en Arjan Hebly (Hebly Theunissen Architecten) zorgden ervoor dat het rijksmonument aangepast werd aan de eisen en wensen van deze tijd met behoud van het historische en monumentale karakter en de bijzondere aantrekkingskracht van het gebouw. Tussen mei en juli 2012 werden 154 woningen van verschillende typen opgeleverd, die voldoen aan de modernste eisen op het gebied van wooncomfort en duurzaamheid. Het binnenterrein is door ontwerper Michael van Gessel opnieuw ingericht. Op de plek, waar ooit tuinen en plantsoenen lagen, bevinden zich nu opgetilde gazons met bomen voor gemeenschappelijk gebruik. Tijdens de Open Monumentendag op 8 september 2012 was het Justus van Effencomplex – of het Justuskwartier zoals het nu genoemd wordt – voor het publiek geopend.

Source: Justus van Effencomplex

Wikivoyage

Russian Жилой комплекс Юстус ван Эффен

В 1921 году мэрия Роттердама заказала архитектору Михиэлю Бринкману построить жилой комплекс на 256 квартир. Бринкман был известен своими индустриальными проектами, но жилой дом он проектировал впервые. В дом предполагалось поселить выходцев из Зеландии и Брабанта, недавних крестьян, перехавшим в Роттердам для работы в порту из-за тяжёлой экономической ситуации в деревне. Бринкман решил спроектировать дом, максимально приближенный к деревенской жизни, насколько это возможно в условиях города. Через сам комплекс проходит улица, но посередине Бринкман поставил здание прачечной и душевой (в квартирах не было душа), так что нигде в комплексе не появляется дальних городских перспектив. Кирпичные стены украшены узорами, а двери покрашены в зелёный цвет, как тогда было принято в деревне. Квартиры были расположены в нескольких четырёхэтажных зданиях, но Бринкман соединил их, а на уровне второго этажа проложил широкие галереи, чтобы жившие там люди чувствовали себя как на земле. Эта идея получила большое распространение в Нидлерландах, и до сих пор в большинстве многоквартирных домов вход в квартиры через галереи. Впоследствии квартиры были приведены к современным стандартам, и в результате объединены, так что сейчас большинство квартир имеют несколько входов. Между тем, здание было запущено, и в 2010 году провели существенную реставрацию, приведя его в порядок и возвратив, насколько это было возможно, первоначальный вид.

Address Justus van Effenstraat
Typesee
Last Edit2018-04-22
Wikidata Updated: Thu Jul 22 2021 07:19:36