Hisarya Fortress

Ловешка крепост

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Hissarya Fortress, Lovech

Geographical coordinates: 43.127222222222 24.715833333333

Wikipedia

Bulgarian Ловешка средновековна крепост

Ловешката средновековна крепост е разположена на хълм, наречен през периода на османското владичество „Хисаря“. Намира се в южната част на град Ловеч. Днес е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Началото на създаването на Ловешката средновековна крепост е датирано според археологически данни през IX-X век. Започва своят живот във времето на Първото Българско царство. Разположена е на две естествено защитени тераси. Тогава е построена и крепостната стена. Има главно отбранителни функции и е рядко населена. Тук живее ограничен брой цивилно население, духовенство и главно войска.В края на ХІІ в. крепостта е превърната в цитадела на средновековния град. Крепостните стени и сгради от ІХ-ХІІ в. продължават да съществуват с известни преустройства. Цитаделата на средновековния град заема площ от около 21 дка. Развръща се по предварителна концепция ново строителство на жилищни, стопански и църковни сгради. Оформени са и три архитектурни комплекса в различни части на града. През 1187 г. византийският император Исак II Ангел предприема поход срещу провъзгласената Втора българска държава. Провежда обсада на крепостта Ловеч, която е неуспешна. След вземането на заложници византийската армия се изтегля в дн. Южна България. Крепостта е част от отбранителната система на Второто Българско Царство.

В началото на XIV век крепостта е резиденция на деспот Иван Александър, избран за цар на българите през 1331 г.

През времето на османското нашествие многократно се води борба за Ловешката средновековна крепост.

През 60-е години тук са извършени системни разкопки от археолога Йорданка Чангова. Научните резултати са публикувани през 2006 г. в монографията „Ловеч. Цитаделата на Средновековния град XII-XIV в.“ Живота в местността „Хисаря“ е с начало през енеолита и край в средата на XIX в. XII-XIV век е период на разцвет на Ловешката средновековна крепост. От XVII до втората половина на XIX в. територията и е некропол за тогавашните обитатели. Днес голяма част от крепостта е реставрирана и е една от забележителностите на съвременен Ловеч и атракция за неговите посетители. В западната ѝ част, където са основите на митрополитска църква, е издигнат огромен метален кръст, виждащ се от почти всички точки на града. От вътрешността ѝ се разкрива красива панорама, обхващаща целия град, а зад нея може да се наблюдава лъкатушещата между хълмовете река Осъм, както и останки от римския път, пресичащ Ловеч в далечното минало.

От края на 2005 г. крепостта, заедно с намиращия се до нея паметник на Васил Левски, е снабдена със специално нощно осветление по подобие на Великотърновската крепост „Царевец“.

Source: Ловешка средновековна крепост

Wikivoyage

Russian Крепость Хисаря

Крепость над Ловечем существует с античных времён, но нынешние руины относятся, в основном, к средневековому периоду Второго Болгарского царства. Неплохо сохранились ворота и стены, а вот за ними вы увидите лишь бесформенные груды камней. Впрочем, виды из крепости отличные, ради чего сюда и стоит подняться. Если же от памятника Василю Левскому пойти в сторону, противоположную крепости, вы окажетесь на том самом плато (Стратеш), где весной цветёт сирень, по которой Ловеч получил своё неформальное прозвище.

SourceЛовеч (ru.wikivoyage.org)
Typesee
Last Edit2017-01-20
bg Ловешка средновековна крепостes Fortaleza de Lovechmk Хисарја
Wikidata Updated: Thu Jul 22 2021 09:15:07