Roman Theatre of Aspendos

File:Aspendos teatro romano - panoramio.jpg

ancient Roman theatre in Aspendos, Turkey

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Ancient Roman theater in Aspendos

Geographical coordinates: 36.938889 31.172222

Wikipedia

English translation from Ukrainian

Ancient Roman theater in Aspendos - Roman theater, which belongs to the three most preserved theater buildings in the world.

Source: Давньоримський театр в Аспендосі

Dutch Romeins theater van Aspendos

Het Romeins theater van Aspendos is een Romeins theater in de antieke stad Aspendos in Turkije. Het werd gebouwd in de 2e eeuw en is een van de best bewaard gebleven antieke theaters van de Grieks-Romeinse wereld.

Het theater werd gebouwd tijdens de regering van Marcus Aurelius (161-180). Een inscriptie vermeld de broers Curtius Crispinus en Curtius Auspicatus als opdrachtgever en Zenon als architect. De cavea is deels tegen de helling van de heuvel gebouwd, die voor een natuurlijke fundering zorgt. De rest van de tribune steunt op stenen arcaden. De cavea telt 41 rijen met banken en bood zo plaats aan 12.000 toeschouwers. De podiummuur is volledig intact gebleven, alleen het oorspronkelijke acht meter diepe houten plafond is verdwenen. Rondom het theater zijn 58 gaten gevonden waar vroeger palen in stonden, waarmee een groot velarium over de tribune kon worden gespannen, om de toeschouwers te beschermen tegen de zon.

Het theater werd altijd onderhouden en gerestaureerd. In de 13e eeuw werd het podiumgebouw verbouwd tot een paleis voor de Seltsjoeken.

In de moderne tijd is het theater in oorspronkelijke staat hersteld. Het is een belangrijke toeristische attractie voor de regio. In de lente en de zomer worden er opera- en balletvoorstellingen gehouden.

Source: Romeins theater van Aspendos

Ukrainian Давньоримський театр в Аспендосі

Давньоримський театр в Аспендосі — давньоримський театр, котрий належить до трьох найбільш збережених театральних споруд в світі.

Source: Давньоримський театр в Аспендосі

Places located in Roman Theatre of Aspendos

Nearby

Eurymedon Bridge2.9 km
battle of the Eurymedon12.1 km
Zeytintaşı Cave13.2 km
Pamphylia16.8 km
Sillyon17.3 km
Temple of Apollo27.2 km
Side27.2 km
Roman Theatre, Side27.2 km
Seleucia28.0 km
Eurymedon Bridge28.1 km
ca Teatre romà d'Aspendosnl Romeins theater van Aspendosuk Давньоримський театр в Аспендосі
Image source:
Wikimedia Commons CC BY 3.0 by Nicola Feola
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 10:42:29