Kyösti Kallio Memorial

scuplture in Helsinki, Finland

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Statue of Kyösti Kallio in Helsinki

Geographical coordinates: 60.173687 24.933235

Wikipedia

Finnish Kyösti Kallion patsas

Kyösti Kallion patsas on Helsingissä Eduskuntatalon pohjoispuolisessa puistikossa sijaitseva Suomen presidentti Kyösti Kallion näköispatsas, jonka on toteuttanut hänen poikansa, kuvanveistäjä Kalervo Kallio. Patsas on vuodelta 1962.

Patsas on pronssia ja sen jalusta punaista graniittia. Itse patsaan korkeus on 3,6 metriä ja jalustan korkeus 1,7 metriä. Patsas esittää Kyösti Kalliota istumassa tuolilla.

Presidentti Kyösti Kallion patsastoimikunta anoi Helsingin kaupunginhallitukselta helmikuussa 1957, että patsas voitaisiin sijoittaa Eduskuntatalon edustalla olevan nurmikon eteläpäähän, mutta tämä paikka annettiinkin P. E. Svinhufvudin patsaalle. Helsingin kiinteistölautakunta ehdotti vuonna 1961 Kallion patsaan sijoittamista väliaikaisesti Hesperian esplanadille. Lopulta sijoituspaikaksi valittiin niin sanottu Eduskuntapuisto, joka on samassa korttelissa Eduskuntatalon pohjoispuolella. Veistos tilattiin presidentin pojalta Kalervo Kalliolta ja se on Svinhufvudin patsaan ohella toinen Helsingin presidenttimuistomerkeistä, josta ei järjestetty avointa kilpailua. Patsas paljastettiin 10. marraskuuta 1962. Tilaisuudessa puhui presidentti Urho Kekkonen.Taiteellisesti patsasta on moitittu jäykäksi ja jopa epäonnistuneeksi. Runoilija Pentti Saarikoski luonnehti sitä tuoreeltaan sanoilla ”mykkä paskalla”.Nykyään Suomen Keskustan Helsingin-vappujuhla järjestetään vuosittain Kyösti Kallion patsaan luona.

Source: Kyösti Kallion patsas

fi Kyösti Kallion patsassv Kyösti Kallios minnesmärke
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 12:13:19