Wintergarten

former variety theatre in Berlin, Germany

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Wintergarten (Varieté)

Geographical coordinates: 52.519166666667 13.387777777778

Wikipedia

English Berlin Wintergarten theatre

The Berlin Wintergarten theatre was a large variety theatre in Berlin-Mitte.It opened in 1887 and was destroyed by bombs in June 1944.The Skladanowsky brothers showcased the first short film presentation at the theatre in 1895, making it the first Bioscop movie theater in history. Beyond a movie theatre, it was a multi-use variety theatre. As art historian Erwin Panofsky recalls, in about 1905 "there was only one obscure and faintly disreputable kino in the whole city of Berlin, bearing, for some unfathomable reason, the English name of 'The Meeting Room'."The name was taken on by a theatre in Potsdamer Straße in 1992.

Source: Berlin Wintergarten theatre

German Wintergarten (Varieté)

Der Wintergarten war ein Varietétheater südlich des Bahnhofs Friedrichstraße in Berlin-Mitte, das nach Vorbild der Wiener Theater um 1887 entstand.

Die Spielstätte, der Wintergarten des Central-Hotels, fungierte gleichzeitig als Namensgeber. Trotz anfänglich bescheidener Varietéveranstaltungen entwickelte sich das Theater zu einer Bühne mit Weltruf. Im Jahr 1895 wurde es weltweit das erste kommerzielle Filmtheater mit den Bioskop-Vorführungen der Brüder Skladanowsky. Die Entwicklung als Varietetheater und als Bühne für zahlreiche andere Veranstaltungen endete jedoch nach einem Bombenangriff im Jahr 1944.

Unter dem traditionsreichen Namen eröffnete 1946 an der Berliner Hasenheide ein Kino-Varieté und 1992 erneut ein Varietétheater – an Stelle des Quartier Latin – an der Potsdamer Straße in Berlin-Tiergarten.

Source: Wintergarten (Varieté)

Dutch Wintergarten

De Wintergarten was van 1888 tot 1944 een allesomvattend theater bij het station Friedrichstraße in Berlijn. Met deze traditionele naam, is in 1992 opnieuw een dergelijk theater geopend in Berlijn-Tiergarten.

Toen in 1880 op de hoek van de Friedrichstraße 143-149 / Dorotheenstraße in Berlijn-Mitte, het Central Hotel in een prachtig hoekhuis werd geopend, stond voor de gasten een 2000 m² groot glazen paleis, gebouwd door Hermann von der Hude, met een enorme koepel als Wintergarten beschikbaar, aangekleed met fonteinen, grotten en exotische planten. Al snel waren er diners, feesten en concerten voor maximaal 2.200 gasten, toen twee jaar later, in de buurt het station Friedrichstraße werd geopend.

Het idee was niet nieuw. Reeds in 1848, werd het theater in de Wintertuin van de gebroeders Hennig, Chausseestrasse 21, niet ver van het Hotel Central geopend. Het hotel opende in 1887 onder de officiële naam van Wintergarten met kleine vaudeville voorstellingen. Met beroemde gaststerren als Saharet, Mistinguett en Yvette Guilbert, werd het theater van 1889 een begrip in het Berlijnse nachtleven.

Op 1 november 1895, veroorzaakt Skladanowsky Max en zijn broer met hun bioscoop sensatie met de eerste openbare filmvertoningen. De Wintergarten is gebouwd naast het Apollo Theater (Friedrichstrasse 218, 1890-1910).

Rond de eeuwwisseling, had Berlijn ongeveer 80 variëtetheaters, ook speciale theaters genaamd. De Wintergarten gaf een mix van het kleurrijkste en het beste van cabaret en circus te zien. Sterren uit de opera en het circus, virtuoze acrobaten en internationale artiesten traden hier op. De clowns Grock en Charlie Rivel, de jongleur Enrico Rastelli, naaktdanseres Olga Desmond, evenals de boeienkoning Harry Houdini verschenen in het theater en zorgden voor een uitverkocht huis. Het orkest was voor het toneel in een loopgraaf verzonken. Berlijn werd de internationale hoofdstad voor vermaak en de serre (Wintergarten) werd een populaire ontmoetingsplaats.

In januari en maart 1944 waren er vernietigende bombardementen in Berlijn. Na de laatste voorstelling op 21 juni werd het theater door een nieuwe aanval volledig vernietigd. De ruïnes van de Wintergarten werden in 1950 met dynamiet opgeblazen.

Source: Wintergarten

arz وينتيرجارتينja ヴィンター・ガルテン
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 06:33:42