Spichernstraße metro station

File:Spichernstr9-ubahn.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Spichernstraße (Berlin)

Geographical coordinates: 52.496388888889 13.330555555556

Wikipedia

English Spichernstraße (Berlin U-Bahn)

Spichernstraße is a Berlin U-Bahn station located on the and the lines, located in Wilmersdorf neighbourhood. The U3 (then called A II and B II) portion opened on 2 June 1959, replacing the nearby Nürnberger Platz station, which was closed and dismantled. The U9 portion, which lies deeper underground, opened on 28 August 1961 as the southern terminus of the new line, then called G. The eponymous street is named after Spicheren in Lorraine, France, site of the 1870 Battle of Spicheren.

Source: Spichernstraße (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Spichernstraße

Der U-Bahnhof Spichernstraße ist eine Umsteigestation der Berliner U-Bahn-Linien U9 und U3 im Ortsteil Wilmersdorf des Bezirks Charlottenburg-Wilmersdorf. Sie wurde für die Linie U3 am 2. Juni 1959 und für die Linie U9 am 28. August 1961 eröffnet.

Im Bahnhofsverzeichnis der Berliner Verkehrsbetriebe trägt der Bahnhof die Bezeichnungen Sno (U3/oben) und Snu (U9/unten).

Source: U-Bahnhof Spichernstraße

French Spichernstraße (métro de Berlin)

Spichernstraße est une station des lignes 3 et 9 du métro de Berlin, située dans le quartier de Wilmersdorf.

Source: Spichernstraße (métro de Berlin)

Italian Spichernstraße (metropolitana di Berlino)

La stazione di Spichernstraße è una stazione della metropolitana di Berlino, sulle linee U3 e U9.

È posta sotto tutela monumentale (Denkmalschutz).

Source: Spichernstraße (metropolitana di Berlino)

Dutch Spichernstraße (metrostation)

Spichernstraße is een station van de metro van Berlijn, gelegen nabij de kruising van de Spichernstraße en de Bundesallee in het Berlijnse stadsdeel Wilmersdorf. Het metrostation werd gebouwd als overstappunt voor de lijnen U3 en U9 en kwam in gebruik op 2 juni 1959. Station Spichernstraße heeft de status van monument.De U3, vroeger bekend als Wilmersdorf-Dahlemer U-Bahn, liep al sinds 1913 onder de Spichernstraße, maar een station was er op de huidige locatie niet. Wel bevond zich ongeveer 200 meter naar het noordoosten het metrostation Nürnberger Platz. Toen men in de jaren 1950 de nieuwe metrolijn G, de huidige U9, aanlegde, werd een overstapstation nodig op de plek waar deze de lijn naar Dahlem kruiste. Bij de samenkomst van de Spichernstraße en de Bundesallee bouwde men daarom een nieuw station met de naam Spichernstraße. Op 2 juni 1959 gingen de treinen van de huidige U3 er stoppen, tegelijk werd het te nabijgelegen station Nürnberger Platz gesloten. Nadat lijn G op 28 augustus 1961 voor het publiek geopend werd kwam station Spichernstraße ook voor deze lijn in gebruik. Door de sluiting van station Nürnberger Platz was op de U3 een voor de binnenstad te grote stationsafstand van ruim 1100 meter ontstaan; om dit te compenseren voegde men tussen Spichernstraße en Wittenbergplatz het nieuwe station Augsburger Straße in, dat zijn deuren opende op 8 mei 1961. Teneinde zo weinig mogelijk in de bestaande tunnel in te grijpen (de treinen bleven tijdens de bouw rijden) werden beide stations uitgerust met zijperrons. Op de nieuwgebouwde lijn G koos men echter, zoals gebruikelijk in de Berlijnse metro, voor een eilandperron.

Het metrostation heeft de vorm van een V: de perrons van de U3 liggen onder de Spichernstraße, dat van de U9 bevindt zich onder de Bundesallee. In de punt van de V, waar beide niveaus bij elkaar komen alvorens elkaar te kruisen, bevindt zich een ondergrondse stationshal die toegang geeft tot zowel de U3 als de U9. Daarnaast hebben de perrons eigen uitgangen aan de noordzijde.

Architect Bruno Grimmek, die eveneens tekende voor de overige stations van lijn G, hield het ontwerp van station Spichernstraße eenvoudig en functioneel. Op beide niveaus koos hij voor een betegeling in een blauwe pasteltint. Terwijl het ingevoegde station op de U3 volledig rechthoekig van vorm is, kreeg het niveau waar de U9 stopt een licht gewelfd dak met zeshoekige zuilen, hetgeen evenals het gebruik van pasteltinten kenmerkend is voor Grimmeks stijl. Bij een renovatie van het station aan het begin van de jaren 1990 werden de lichtblauwe tegels van het perron van de U9 vervangen door een witte betegeling met kleurrijke motieven. Eenzelfde aankleding is te vinden in het station Paradestraße op de U6. De perrons van de U3 hebben hun oorspronkelijke blauwe uiterlijk behouden.

Source: Spichernstraße (metrostation)

Polish Spichernstraße

Spichernstraße - stacja metra w Berlinie, w dzielnicy Wilmersdorf, w okręgu administracyjnym Charlottenburg-Wilmersdorf na linii U3 i U9. Stacja została otwarta w 1959.

Source: Spichernstraße

Russian Шпихернштрассе (станция метро, линия U3)

«Шпихернштрассе» (нем. Spichernstraße) — станция Берлинского метрополитена. Расположена на линии U3, между станциями «Аугсбургер Штрассе» (нем. Augsburger Straße) и «Хоэнцоллернплац» (нем. Hohenzollernplatz). Станция расположена на пересечении улиц Шпихернштрассе и Бундесаллее (нем. Bundesallee); имеет пересадку на одноимённую станцию линии U9.

Source: Шпихернштрассе (станция метро, линия U3)

Swedish Spichernstrasse (Berlins tunnelbana)

Spichernstraße är en tunnelbanestation som ingår i Berlins tunnelbanas nätverk i Tyskland och som ligger under Bundesallee i västra Berlin. Stationen trafikeras av linjerna U3 och U9 och invigdes 1959.

Source: Spichernstrasse (Berlins tunnelbana)

Referenced from

adjacent stationGüntzelstraße metro station
adjacent stationHohenzollernplatz
adjacent stationAugsburger Straße metro station
adjacent stationKurfürstendamm metro station
de U-Bahnhof Spichernstraßede-ch U-Bahnhof Spichernstrasseen-ca Spichernstraßeen-gb Spichernstraßefr Spichernstraßeit stazione di Spichernstraßeja シュピヒェルンシュトラーセ駅nb Spichernstraße undergrunnsstasjonnl Spichernstraßepl Spichernstraßeru Шпихернштрассеsv Spichernstraßeuk Шпіхернштрасе
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by User:ReferenceBK
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 08:07:26