Lovech Zoo

zoo located in Lovech, Bulgaria

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: Lovech Zoo

Geographical coordinates: 43.1385 24.7276

Wikipedia

English Lovech Zoo

Lovech Zoo is a zoo located in Stratesh Park in Lovech, (international transliteration Loveč) is a city in north-central Bulgaria.

Source: Lovech Zoo

Bulgarian Ловешки зоопарк

Ловешкият зоопарк е зоологическа градина в град Ловеч, в която се отглеждат животни характерни за българските земи, както и от други континенти.

Създаден през 1960-те години на XX век. Той е вторият по площ и брой на животните в България. Разположен е в североизточната част на Парка „Стратеш“. Общата му площ е 110 da. Разположен е сред естествена гора и добре поддържана тревна площ с алеи и детска площадка. Достъпът до него е пешеходен и по асфалтов път. Посетителите могат да се ориентират с указателни табели. Открит е на 27 май 1964 г.Отглеждат се около 400 животни от около 70 вида. Сред тях са представители на видове характерни за България, както и за различни континенти. В зоопарка може да бъдат наблюдавани сибирски тигри, лъв, едногърба камила, двугърба камила, зубър, кон на Пржевалски, алпаки, дългоносо мече, енот, японски елен, благороден елен, елен лопатар, европейски муфлон, кафява мечка, няколко вида маймуни, папагали и различни видове птици.Известна част от животните са спасени от различни организации. Същите са получили необратими контузии, които не позволяват повторното им връщане в природата на България.

Зоопаркът е предпочитано място за посещение от ловешките граждани и гостите на града. Има пряка пешеходна връзка с Алея на българо-руската дружба, Белия паметник, Черния паметник, Паметникът на Васил Левски, Музей Васил Левски и Архитектурно-исторически резерват „Вароша“.

Source: Ловешки зоопарк

bg Зоопарк (Ловеч)
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 08:53:02