Walther-Schreiber-Platz metro station

File:Wschreiberpl-ubahn.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Walther-Schreiber-Platz (Berlin)

Geographical coordinates: 52.465 13.328333333333

Wikipedia

English Walther-Schreiber-Platz (Berlin U-Bahn)

Walther-Schreiber-Platz is a Berlin U-Bahn station located on the U 9.

Source: Walther-Schreiber-Platz (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Walther-Schreiber-Platz

Der U-Bahnhof Walther-Schreiber-Platz ist eine Station der Berliner U-Bahn-Linie 9 an der Grenze des Ortsteils Friedenau im Bezirk Tempelhof-Schöneberg zum Ortsteil Steglitz im Bezirk Steglitz-Zehlendorf. Die von 1967 bis 1969 gebaute Station liegt vollständig unter der in den Walther-Schreiber-Platz einmündenden Bundesallee. In unmittelbarer Nähe befinden sich das Schloss-Straßen-Center (SSC) und das Forum Steglitz. Der Bahnhof wurde am 29. Januar 1971 eröffnet und bildete bis September 1974 den südlichen Endpunkt der damaligen Linie 9.

Source: U-Bahnhof Walther-Schreiber-Platz

French Walther-Schreiber-Platz (métro de Berlin)

Walther-Schreiber-Platz est une station de la ligne 9 du métro de Berlin à la frontière du quartier de Friedenau dans l'arrondissement de Tempelhof-Schöneberg avec le quartier de Steglitz dans l'arrondissement de Steglitz-Zehlendorf. La station est construite de 1967 à 1969 en dessous de la place du même nom donnant sur la Bundesallee (de). À proximité se trouvent le Schloss-Straßen-Center et le Forum Steglitz. La station est ouverte le 29 janvier 1971 et est jusqu'en septembre 1974 le terminus de la ligne 9.

Source: Walther-Schreiber-Platz (métro de Berlin)

Italian Walther-Schreiber-Platz (metropolitana di Berlino)

La stazione di Walther-Schreiber-Platz è una stazione della metropolitana di Berlino, sulla linea U9.

Source: Walther-Schreiber-Platz (metropolitana di Berlino)

Dutch Walther-Schreiber-Platz (metrostation)

Walther-Schreiber-Platz is een station van de metro van Berlijn, gelegen bij het gelijknamige plein in het zuiden van het stadsdeel Friedenau, tegen de grens met Steglitz. Het metrostation werd geopend op 29 januari 1971 en was op dat moment het zuidelijke eindpunt van lijn U9, die drie jaar later werd verlengd naar Rathaus Steglitz. De Walther-Schreiber-Platz, die de kruising vormt van de Bundesallee, de Rheinstraße en de Schloßstraße, is genoemd naar Walther Schreiber, de tweede Regierender Bürgermeister van West-Berlijn. Een grote publiekstrekker nabij station Walther-Schreiber-Platz is het winkelcentrum Forum Steglitz.

In augustus 1961, twee weken na de bouw van de Muur, vervoerde lijn G, de huidige U9, de eerste reizigers tussen de stations Leopoldplatz en Spichernstraße. Reeds een jaar later begonnen de werkzaamheden aan de eerste zuidelijke verlenging van de lijn, via de Bundesallee door Wilmersdorf en Friedenau richting Steglitz. Na een bouwtijd van negen jaar vond de lijn zijn nieuwe eindpunt aan de Walther-Schreiber-Platz. De metrobouw in West-Berlijn kende in deze periode dankzij de vele subsidies van de bondsregering een ware bloei. Op 29 januari 1971 kreeg niet alleen lijn 9 er vijf stations bij maar werd ook lijn 7 naar het westen verlengd.

Walther-Schreiber-Platz, gebouwd tussen 1967 en 1969, werd zoals de overgrote meerderheid van de naoorlogse Berlijnse metrostations ontworpen door Senatsbaudirektor Rainer Rümmler. De wanden kregen een bekleding van blauwe asbestcementplaten, onderbroken door een horizontale witte band waarin de stationsnaam geschreven is. Een vrijwel identiek ontwerp is te vinden in de stations Bayerischer Platz, Eisenacher Straße en Rudow, alle eveneens van de hand van Rümmler. De architectonische bijzonderheid van station Walther-Schreiber-Platz is dan ook veeleer te zoeken in het dak, dat bestaat uit elkaar in de lengte van het station opvolgende tongewelfjes. Een dergelijke dakconstructie (Kappendecke) is karakteristiek voor de Berlijnse metrostations uit het begin van de 20e eeuw, die met name op lijn U2 te vinden zijn.Een tweede bijzonderheid van het station is de aanwezigheid van een ongebruikt perron in ruwbouw. Dit perron, bestemd voor de ooit geplande lijn 10, bevindt zich onder de Rheinstraße, zodat het metrostation in zijn geheel de vorm van een V heeft. De U10 zou tussen de stations Walther-Schreiber-Platz en Rathaus Steglitz parallel aan lijn 9 lopen, waardoor dit traject werd gebouwd met ruimte voor vier sporen. In station Schloßstraße zouden beide lijnen in dezelfde richting aan hetzelfde perron stoppen, om een cross-platform-overstap mogelijk te maken en in de stations Walther-Schreiber-Platz en Rathaus Steglitz zouden de lijnen weer splitsen. Lijn 10 werd echter nooit gebouwd, zodat op de twee niveaus van station Schloßstraße slechts één spoor in gebruik is en de stations Rathaus Steglitz en Walther-Schreiber-Platz beide over een spookverdieping beschikken. Inmiddels is de U10, althans in zijn oorspronkelijk voorziene vorm, uit de plannen verdwenen, zodat Walther-Schreiber-Platz zijn functie als overstapstation nooit zal vervullen.Aan beide uiteinden van het eilandperron van het metrostation leiden uitgangen via een tussenverdieping naar de Bundesallee en de Walther-Schreiber-Platz. In de zuidelijke stationshal bevindt zich tevens de (afgesloten) verbinding met het ongebruikte U10-perron. Het station is sinds juli 2007, toen 2 liften in gebruik werden genomen, drempelvrij toegankelijk.

Source: Walther-Schreiber-Platz (metrostation)

Polish Walther-Schreiber-Platz (stacja metra)

Walther-Schreiber-Platz – stacja metra w Berlinie na linii U9, w dzielnicy Friedenau, w okręgu administracyjnym Tempelhof-Schöneberg. Stacja została otwarta w 1971.

Source: Walther-Schreiber-Platz (stacja metra)

Swedish Walther-Schreiber-Platz (Berlins tunnelbana)

Walther-Schreiber-Platz är en tunnelbanestation på linje U9 i Berlins tunnelbana uppkallad efter Walther Schreiber. Stationen ligger på gränsen mellan Friedenau i Tempelhof-Schöneberg och Steglitz i Steglitz-Zehlendorf. Den ligger under torget Walther-Schreiber-Platz. Stationen är formgiven av Rainer G. Rümmler och väggarnas utformning är densamma som bland annat på stationen Bayerischer Platz.

Source: Walther-Schreiber-Platz (Berlins tunnelbana)

Referenced from

adjacent stationFriedrich-Wilhelm-Platz metro station
adjacent stationSchloßstraße metro station
de U-Bahnhof Walther-Schreiber-Platzen-ca Walther-Schreiber-Platzen-gb Walther-Schreiber-Platzes Walther-Schreiber-Platz (Metro de Berlín)fr Walther-Schreiber-Platzit stazione di Walther-Schreiber-Platzja ヴァルター・シュライバー・プラッツ駅nb Walther-Schreiber-Platz undergrunnsstasjonnl Walther-Schreiber-Platzpl Walther-Schreiber-Platzru Вальтер-Шрайбер-Плацsv Walther-Schreiber-Platzuk Вальтер-Шрайбер-Платц
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by User:ReferenceBK
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 11:53:09