Hellersdorf metro station

File:Hellersdorf-ubahn.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Hellersdorf (Berlin)

Geographical coordinates: 52.53667 13.60639

Wikipedia

English Hellersdorf (Berlin U-Bahn)

Hellersdorf is a Berlin U-Bahn station located on the U 5.

The station opened in July 1989, just a few months before the fall of the Berlin Wall. The eastern extension of (what is now) line U5 was one of the last major construction projects of the former German Democratic Republic.

The station was to be called "Kastanienallee" but was changed to the current name before opening.

Source: Hellersdorf (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Hellersdorf

Der U-Bahnhof Hellersdorf ist eine Station der Berliner U-Bahn-Linie U5. Er befindet sich im Ortsteil Hellersdorf und

ist von der Riesaer Straße aus zugänglich. Bei der BVG wird er unter dem Kürzel Hd geführt. Der Bahnhof ist 755 Meter vom U-Bahnhof Cottbusser Platz und 837 Meter vom U-Bahnhof Louis-Lewin-Straße entfernt. Er verfügt wie die beiden anderen über einen Mittelbahnsteig; seine Kennfarbe ist Blau.

Source: U-Bahnhof Hellersdorf

French Hellersdorf (métro de Berlin)

Hellersdorf est une station de la ligne 5 du métro de Berlin, située dans le quartier de Hellersdorf.

Source: Hellersdorf (métro de Berlin)

Italian Hellersdorf (metropolitana di Berlino)

La stazione di Hellersdorf è una stazione della metropolitana di Berlino, sulla linea U5.

Source: Hellersdorf (metropolitana di Berlino)

Dutch Hellersdorf (metrostation)

Hellersdorf is een station van de metro van Berlijn, gelegen in het centrum van het gelijknamige stadsdeel, waar zich onder andere het raadhuis van het district Marzahn-Hellersdorf bevindt. Het metrostation werd geopend op 1 juli 1989 als onderdeel van het enige grote metroproject in Oost-Berlijn: de verlenging van lijn E, tegenwoordig U5, naar de grootschalige nieuwbouwgebieden (Plattenbau) in het uiterste oosten van de stad. In Hellersdorf verrezen in de tachtiger jaren woningen voor zo'n 75.000 mensen. Aanvankelijk was de naam Hellersdorf voorzien voor het metrostation dat nu Cottbusser Platz heet, station Hellersdorf werd de planningsfase Kastanienallee genoemd, hoewel deze straat een paar honderd meter westelijker ligt.

Zoals alle stations op het oostelijke deel van de U5 ligt Hellersdorf bovengronds en min of meer op maaiveldniveau, hoewel de straten in de omgeving verhoogd zijn aangelegd. Ten zuiden van het station bevindt zich een groenstrook, die tussen de stations Cottbusser Platz en Louis-Lewin-Straße parallel aan de metrolijn loopt. Het overdekte eilandperron is te bereiken via een voetgangersbrug aan de oostzijde en betonnen toegangsgebouwen aan de Riesaer Straße, die de sporen aan de westkant van het station kruist. Hier bestaan tevens rechtstreekse uitgangen naar de perrons van de twee tramlijnen over de Stendaler/Riesaer Straße. Ten behoeve van mindervaliden is er een hellingbaan aanwezig. Zoals alle stations aan de in de jaren 1988-89 geopende verlenging van de U5 kreeg Hellersdorf een functioneel standaarduiterlijk zonder opsmuk van het Entwurfs- und Vermessungsbetrieb der Deutschen Reichsbahn ("Ontwerp- en Kadasterdienst van de DR").

Source: Hellersdorf (metrostation)

Polish Hellersdorf (stacja metra)

Hellersdorf – stacja metra w Berlinie, w dzielnicy Hellersdorf, w okręgu administracyjnym Marzahn-Hellersdorf na linii U5. Stacja została otwarta w 1989.

Source: Hellersdorf (stacja metra)

Swedish Hellersdorf (tunnelbanestation)

Hellersdorf är en tunnelbanestation i Hellersdorf i Berlin på linje U5.

Source: Hellersdorf (tunnelbanestation)

Referenced from

adjacent stationLouis-Lewin-Straße metro station
adjacent stationCottbusser Platz metro station
named afterU Hellersdorf
part ofU Hellersdorf
interchange stationU Hellersdorf
de U-Bahnhof Hellersdorfen-ca Hellersdorfen-gb Hellersdorffr Hellersdorfit stazione di Hellersdorfja ヘラースドルフ駅nb Hellersdorf undergrunnsstasjonnl Hellersdorfpl Hellersdorfsv Hellersdorfuk Хеллерсдорфzh 黑勒斯多夫站zh-hant 黑勒斯多夫站
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace)
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 11:27:31