Paracelsus-Bad

File:U-Bahnhof Paracelsus-Bad.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Paracelsus-Bad (Berlin)

Geographical coordinates: 52.574166666667 13.349166666667

Wikipedia

English Paracelsus-Bad (Berlin U-Bahn)

Paracelsus-Bad is a Berlin U-Bahn station located on the U 8.

Designed by R.G.Rümmler and opened in 1987 it was named after the philosopher Paracelsus and the nearby bath.

The walls are covered with white tiles and black borders. You can also find several pictures with mid age bathing scenes. The columns are also covered with black and white panels.

Source: Paracelsus-Bad (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Paracelsus-Bad

Der U-Bahnhof Paracelsus-Bad () liegt an der Linie U8 der Berliner U-Bahn. Er wurde am 27. April 1987 eröffnet, zusammen mit den Stationen Residenzstraße und Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee) unter dem Namen Residenzstraßen-Strecke. Der Bahnhof liegt im Ortsteil Reinickendorf des gleichnamigen Bezirks und ist 920 Meter vom U-Bahnhof Residenzstraße sowie 678 Meter vom U-Bahnhof Lindauer Allee entfernt. Im Bahnhofsverzeichnis der BVG trägt er die Bezeichnung PB.

Der Bahnhof besitzt einen Mittelbahnsteig mit Ausgängen an den Bahnsteigenden, die über Rolltreppen in Vorhallen hineinführen. Der Raum, der an ein Badehaus erinnert, wurde von dem Architekten Rainer G. Rümmler gestaltet: Die Wände erinnern in stilisierter Form durch die weiße sanitärfliesenartige Wandgestaltung an Schwimmbäder, genauso wie die Säulen, die auf den Wänden abgebildet sind, an römische Badeanlagen erinnern. Die Decke ist mit einem quadratischen Muster aus Holzbalken bedeckt, die Säulen in der Mitte des Bahnsteigganges ähneln denen in einem Schwimmbad. Ein Augenmerk sind die Lampen an der Decke, die Tropfsteine verkörpern und aus Quadern im Stil des Art déco bestehen.

Der Name der Bahnstation stammt vom nahegelegenen Paracelsus-Bad in der Roedernallee.

Source: U-Bahnhof Paracelsus-Bad

French Paracelsus-Bad (métro de Berlin)

Paracelsus-Bad est une station du métro de Berlin à Berlin-Reinickendorf, desservie par la ligne U8. Elle est située sous la Lindauer Allee. Au nord-ouest de la station au coin de la Lindauer Allee et de la Roedernallee se trouve la piscine municipale Paracelsus-Bad nommée en l'honneur du médecin suisse Paracelse.

Source: Paracelsus-Bad (métro de Berlin)

Italian Paracelsus-Bad (metropolitana di Berlino)

Paracelsus-Bad è una stazione della metropolitana di Berlino, sulla linea U8.

Source: Paracelsus-Bad (metropolitana di Berlino)

Dutch Paracelsus-Bad (metrostation)

Paracelsus-Bad is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de Lindauer Allee in het Berlijnse stadsdeel Reinickendorf. Het station opende op 27 april 1987 en wordt bediend door lijn U8. Station Paracelsus-Bad dankt zijn naam aan een nabijgelegen zwembad, dat op zijn beurt genoemd is naar de Zwitserse arts, alchemist en mysticus Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus.

In 1978 werd lijn 8 verlengd naar de Osloer Straße, waar een nieuwe overstapmogelijkheid op de U9 ontstond. Men wilde de lijn echter nog verder naar het noorden doortrekken, zodat hij uiteindelijk het grootschalige nieuwbouwgebied Märkisches Viertel zou bereiken. In september 1980 begon de aanleg van de eerste etappe van deze verlenging. Na een bouwtijd van zeven jaar kwam het 2,7 kilometer lange traject met de stations Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee), Residenzstraße en het nieuwe eindpunt Paracelsus-Bad in gebruik. Het tracé verloopt aanvankelijk in een min of meer rechte lijn richting het noorden, maar maakt tussen de stations Residenzstraße en Paracelsus-Bad een scherpe bocht naar links, om zijn weg via de Lindauer Allee te vervolgen in westelijke richting. Station Paracelsus-Bad zou ruim zeven jaar het noordelijke eindpunt zijn van lijn U8, die in september 1994 werd doorgetrokken naar Wittenau.

De stations op het noordelijke deel van de U8, alle van de hand van architect Rainer Rümmler, onderscheiden zich door een monumentaal en kleurrijk ontwerp, dat deels teruggrijpt op eerdere stijlperioden. In station Paracelsus-Bad, gedomineerd door de kleuren zwart en wit, vallen onder andere de zuilen en plafondlampen in art-decostijl op. Rümmler maakte bij zijn ontwerpen veelvuldig gebruikt van verwijzingen naar de naam of omgeving van het station. Vanwege het nabijgelegen zwembad nam hij dan ook de badhuiscultuur als thema van de inrichting van station Paracelsus-Bad. De witbetegelde wanden, waarin een zuilenmotief is aangebracht, worden gesierd door afbeeldingen van diverse badhuisscènes en van Paracelsus, de naamgever van het station. De vloeren zijn in een motief geplaveid met witte en zwarte tegels. Een dergelijke bekleding van de vloeren, in plaats van het eerder gebruikelijke asfalt, is in alle in de jaren tachtig en negentig gebouwde stations van de U8 te vinden en paste Rümmler voor het eerst toe in de stations van lijn U7 in Spandau, geopend in 1984. Ook de overkappingen van de bovengrondse ingangen zijn kenmerkend voor Rümmlers stijl in deze periode.

Station Paracelsus-Bad beschikt aan beide uiteinden over uitgangen, die via een tussenverdieping naar de Lindauer Allee leiden. Paracelsus-Bad werd als enige van de in 1987 geopende metrostations aan de U8 van een lift voorzien. Sinds de jaren negentig worden alle nieuwe stations uitgerust met een lift en bouwt men ook in steeds meer oudere stations liften in. Op den duur moeten alle Berlijnse metrostations volledig toegankelijk zijn voor mindervaliden.

Source: Paracelsus-Bad (metrostation)

Polish Paracelsus-Bad (stacja metra)

Paracelsus-Bad – stacja metra w Berlinie na linii U8, w dzielnicy Reinickendorf, w okręgu administracyjnym Reinickendorf. Stacja została otwarta w 1987. Wejścia do podziemi znajdują się przy skrzyżowaniach ulic: Lindauer Allee, Roedernallee, Teichstraße.

Source: Paracelsus-Bad (stacja metra)

Referenced from

adjacent stationResidenzstraße
adjacent stationLindauer Allee
de U-Bahnhof Paracelsus-Badja パラツェルズス=バート駅nb Paracelsus-Bad undergrunnsstasjonuk Парацелсус-Бат
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by Phaeton1
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 07:40:24