Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee)

File:UBahnhf FrNeumannPlatz.JPG

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Franz-Neumann-Platz

Geographical coordinates: 52.564722222222 13.363888888889

Wikipedia

English Franz-Neumann-Platz (Berlin U-Bahn)

Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee) is a Berlin U-Bahn station located on the U 8.

Opened in 1987 and built by R. G. Rümmler, the station was originally supposed to be named Schäfersee. However, politicians convinced the BVG to use the name of a famous SPD chairman.

Source: Franz-Neumann-Platz (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee)

Der U-Bahnhof Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee) () liegt an der U-Bahn-Linie U8 der Berliner U-Bahn. Er wurde am 27. April 1987 eröffnet, zusammen mit den Stationen Paracelsus-Bad und Residenzstraße unter dem Namen Residenzstraßen-Strecke.

Source: U-Bahnhof Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee)

French Franz-Neumann-Platz (métro de Berlin)

Franz-Neumann-Platz Am Schäfersee est une station du métro de Berlin à Berlin-Reinickendorf, desservie par la ligne U8. Elle se trouve sous la Residenzstraße et l'accès sud-est débouche sur la Franz-Neumann-Platz. Franz Neumann (1904-1974) était un homme politique du SPD résistant aux nazis pendant la Seconde Guerre mondiale. Entre parenthèses est indiquée la proximité immédiate à l'ouest de la station d'un étang, le Schäfersee. La station a été décorée par Rainer G. Rümmler avec des couleurs naturelles (marron, vert, blanc...).

Source: Franz-Neumann-Platz (métro de Berlin)

Italian Franz-Neumann-Platz (metropolitana di Berlino)

Franz-Neumann-Platz è una stazione della metropolitana di Berlino, sulla linea U8.

Source: Franz-Neumann-Platz (metropolitana di Berlino)

Dutch Franz-Neumann-Platz

Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee) is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de Residenzstraße in het Berlijnse stadsdeel Reinickendorf. Het station opende op 27 april 1987 en wordt bediend door lijn U8. De naam van het metrostation verwijst zowel naar de Schäfersee, een meer in de omgeving, als naar het nabijgelegen naar de politicus Franz Neumann genoemde plein .In 1978 werd lijn 8 verlengd naar de Osloer Straße, waar een nieuwe overstapmogelijkheid op de U9 ontstond. Men wilde de lijn echter nog verder naar het noorden doortrekken, zodat hij uiteindelijk het Märkisches Viertel, een grootschalig nieuwbouwgebied, zou bereiken. In september 1980 begon de aanleg van de eerste etappe van deze verlenging. Na een bouwtijd van zeven jaar kwam het 2,7 kilometer lange traject met de stations Franz-Neumann-Platz, Residenzstraße en Paracelsus-Bad in gebruik.

De stations op het noordelijke deel van de U8, alle van de hand van architect Rainer Rümmler, onderscheiden zich door een monumentaal en kleurrijk ontwerp. Het parklandschap rond de Schäfersee vormt het thema van de inrichting van station Franz-Neumann-Platz. In de witte wandbetegeling zijn boom- en vogelmotieven verwerkt en ook de zuilen op het eilandperron doen met hun vertakkingen in het dak aan bomen denken. De vloeren zijn in een motief geplaveid met crèmekleurige, roodbruine en blauwe tegels. Een dergelijke bekleding van de vloeren, in plaats van het eerder gebruikelijke asfalt, is in alle in de tachtiger en negentiger jaren gebouwde stations van de U8 te vinden en paste Rümmler voor het eerst toe in de stations van lijn U7 in Spandau, geopend in 1984.

Station Franz-Neumann-Platz beschikt aan beide uiteinden over uitgangen, die via een tussenverdieping naar de Franz-Neumann-Platz en de Residenzstraße leiden. Het station is momenteel alleen bereikbaar via trappen en roltrappen, maar uiteindelijk moeten alle Berlijnse metrostations van een lift voorzien zijn. De inbouw van een lift in station Franz-Neumann-Platz zal volgens de prioriteitenlijst van de Berlijnse Senaat pas na 2010 plaatsvinden.

Source: Franz-Neumann-Platz

Polish Franz-Neumann-Platz

Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee) – stacja metra w Berlinie na linii U8, w dzielnicy Reinickendorf, w okręgu administracyjnym Reinickendorf. Stacja została otwarta w 1987. Wejścia do podziemi znajdują się przy skrzyżowaniach Residenzstraße z ulicami Am Schäfersee, Simmelstraße oraz Pankower Alee.

Source: Franz-Neumann-Platz

Referenced from

adjacent stationResidenzstraße
adjacent stationOsloer Straße metro station
de U-Bahnhof Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee)it stazione di Franz-Neumann-Platz (Am Schäfersee)ja フランツ=ノイマン=プラッツ駅nb Franz-Neumann-Platz undergrunnsstasjonuk Франц-Нойманн-Платц
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by Phaeton1
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 11:23:00