Kurt-Schumacher-Platz

File:U-Bahnhof Kurt-Schumacher-Platz.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Kurt-Schumacher-Platz (Berlin)

Geographical coordinates: 52.563555555556 13.326572222222

Wikipedia

English Kurt-Schumacher-Platz (Berlin U-Bahn)

Kurt-Schumacher-Platz is a station on the U 6 line of the Berlin U-Bahn. There is a bus link outside the station connecting Berlin's Tegel International Airport to the U-Bahn network. The station was opened on 3 May 1956 and named after famous German politician Kurt Schumacher.

The station was built by B. Grimmek, and has yellow tiles on the wall. The U6 extension between Seestrasse (Berlin U-Bahn) and Kurt-Schumacher-Platz was the first new subway line built after World War II in Berlin. After this station, the U6 trains travel above ground towards Alt-Tegel (except that Borsigwerke and Alt-Tegel stations are underground).

Source: Kurt-Schumacher-Platz (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Kurt-Schumacher-Platz

Der U-Bahnhof Kurt-Schumacher-Platz ist eine Station der U-Bahn-Linie U6 der Berliner U-Bahn. Er befindet sich im Berliner Ortsteil Reinickendorf des gleichnamigen Bezirks. Beim Betreiber Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) wird er intern unter dem Kürzel Sch geführt.

Der U-Bahnhof liegt am Kurt-Schumacher-Platz im Norden Berlins, ungefähr mittig unter dem dort einmündenden Kurt-Schumacher-Damm. Aufgrund seiner Nähe zum Flughafen Tegel ist er als Umsteigepunkt zwischen der Linie U6 und den Omnibuslinien zum Flughafen sowie in die umliegenden Stadtquartiere ein wichtiger Verkehrsknoten im Norden der Stadt.

Source: U-Bahnhof Kurt-Schumacher-Platz

Italian Kurt-Schumacher-Platz (metropolitana di Berlino)

Kurt-Schumacher-Platz è una stazione della linea U6 della metropolitana di Berlino. All'esterno della stazione è situata una fermata dell'autobus che collega la stessa direttamente con l'aeroporto di Berlino-Tegel. La stazione fu inaugurata il 3 maggio 1956, e dedicata al politico tedesco Kurt Schumacher.

La stazione fu costruita su progetto di Bruno Grimmek; l'estensione tra Seestraße e Kurt-Schumacher-Platz fu la prima nuova linea metropolitana costruita dopo la Seconda Guerra mondiale a Berlino.

Source: Kurt-Schumacher-Platz (metropolitana di Berlino)

Dutch Kurt-Schumacher-Platz (metrostation)

Kurt-Schumacher-Platz is een station van de metro van Berlijn, gelegen nabij het gelijknamige plein in het Berlijnse stadsdeel Reinickendorf. Het metrostation werd geopend op 3 mei 1956 als onderdeel van het eerste naoorlogse uitbreidingsproject van de Berlijnse metro en wordt tegenwoordig bediend door lijn U6. Station Kurt-Schumacher-Platz is een van de overstappunten tussen de metro en bussen naar de luchthaven Tegel, die geen rechtstreekse metroaansluiting heeft.

Reeds tijdens de bouw van de Nord-Süd-U-Bahn, de huidige U6, in de jaren 1920 bestonden er plannen de lijn in het noorden door te trekken richting Tegel. In 1929 begon men ten noorden van het toenmalige eindpunt Seestraße met de bouw van een tunnel ter voorbereiding op deze verlenging, maar vanwege de economische crisis kwamen de werkzaamheden al snel stil te liggen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de plannen weer actueel. In West-Berlijn voorzag men een grootschalige uitbreiding van het metronet en men besloot de noordelijke verlenging van lijn C (U6) als eerste te realiseren. De bouw van het 6,9 kilometer lange traject naar het centrum van Tegel begon in oktober 1953. Op 3 mei 1956 kwam de eerste etappe van de verlenging in gebruik tot station Kurt-Schumacher-Platz. Het station zou echter niet lang het eindpunt blijven: op 31 mei 1958 werd lijn C doorgetrokken naar het huidige eindstation Alt-Tegel. Om de kosten te drukken werd het noordelijke deel van de lijn grotendeels op een spoordijk aangelegd. Meteen ten westen van station Kurt-Schumacher-Platz beginnen de sporen dan ook te stijgen, om na ongeveer 200 meter boven de grond te komen. De keersporen van het station, aangelegd voor de periode dat Kurt-Schumacher-Platz eindstation was, lopen door tot voorbij het tunnelportaal en liggen in een glazen tunnel tussen de zich reeds in de open lucht bevindende doorgaande sporen richting Tegel.Station Kurt-Schumacher-Platz werd net als de overige stations op het noordelijke deel van de U6 ontworpen door architect Bruno Grimmek. Het station is met zijn geknikte, licht welvende dak, en met ivoorkleurige tegels beklede wanden een typisch voorbeeld van Grimmeks stijl, die ook op het oudste deel van de U9 goed vertegenwoordigd is. Afwijkend van het standaardontwerp zijn de zuilen, die niet zeshoekig, maar ovaal zijn en in plaats van glasmozaïek een bekleding van groene natuursteen hebben.

In het midden van het eilandperron leiden trappen naar een tussenverdieping met uitgangen aan weerszijden van de Kurt-Schumacher-Damm. Uiteindelijk moeten alle Berlijnse metrostations voorzien zijn van een lift. In station Kurt-Schumacher-Platz zal de inbouw van een lift volgens de prioriteitenlijst van de Berlijnse Senaat nog voor 2010 plaatsvinden.

Source: Kurt-Schumacher-Platz (metrostation)

Polish Kurt-Schumacher-Platz (stacja metra)

Kurt-Schumacher-Platz – stacja metra w Berlinie na linii U6, w dzielnicy Reinickendorf, w okręgu administracyjnym Reinickendorf. Stacja została otwarta w 1956 roku.

Source: Kurt-Schumacher-Platz (stacja metra)

Referenced from

adjacent stationScharnweberstraße
adjacent stationAfrikanische Straße
de U-Bahnhof Kurt-Schumacher-Platzja クルト=シューマッハー=プラッツ駅nb Kurt-Schumacher-Platz undergrunnsstasjonuk Курт-Шумахер-Платц
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by Phaeton1
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 07:40:13