Schillingstraße station

File:U-Bahnhof Schillingstraße.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Schillingstraße (Berlin)

Geographical coordinates: 52.520277777778 13.421666666667

Wikipedia

English Schillingstraße (Berlin U-Bahn)

Schillingstraße is a Berlin U-Bahn station located on the .

Source: Schillingstraße (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Schillingstraße

Der U-Bahnhof Schillingstraße ist eine Station der Berliner U-Bahn-Linie U5. Er befindet sich unter der Karl-Marx-Allee unweit des Alexanderplatzes und ist nach der an dieser Stelle einmündenden Schillingstraße benannt.

Source: U-Bahnhof Schillingstraße

French Schillingstraße (métro de Berlin)

Schillingstraße est une station de la ligne 5 du métro de Berlin, située sous la Karl-Marx-Allee dans le quartier de Mitte.

Source: Schillingstraße (métro de Berlin)

Italian Schillingstraße (metropolitana di Berlino)

Schillingstraße è una stazione della metropolitana di Berlino, sulla linea U5.

Source: Schillingstraße (metropolitana di Berlino)

Dutch Schillingstraße (metrostation)

Schillingstraße is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de Karl-Marx-Allee in het oosten van Berlin-Mitte, niet ver van de Alexanderplatz. Het metrostation werd geopend op 21 december 1930 aan het eerste deel van lijn E. Tegenwoordig draagt deze lijn het nummer U5. Tijdens de deling van de stad lag station Schillingstraße in Oost-Berlijn.

Schillingstraße kreeg zoals alle stations op lijn E een standaardontwerp van de hand van Alfred Grenander, indertijd huisarchitect van de Berlijnse metro. Om de sterk op elkaar gelijkende stations van elkaar te onderscheiden maakte Grenander gebruik van de zogenaamde kenkleur, die toegepast werd op vaste elementen als de wandbetegeling en de stalen steunpilaren. De toewijzing van de kenkleur volgde een zich herhalend patroon: roze, lichtgrijs, geel, blauwgroen, lichtgroen. Station Schillingstraße werd uitgevoerd in de kleur roze. De perronhal is ongeveer anderhalve verdieping hoog, zodat men perron en sporen vanaf de tussenverdieping kan overzien.

Tussen 1959 en 1960 was het metrostation gesloten in verband met de heraanleg van de Stalinallee, zoals de vroegere Frankfurter Allee en de huidige Karl-Marx-Allee toen heette. De nieuwe pronkboulevard werd verbreed en de westelijke ingang van station Schillingstraße moest wijken. Aan de oostzijde verving men de tussenverdieping door een lange voetgangerstunnel en werd een van de toegangen geïntegreerd in een gebouw op de hoek Stalinallee/Schillingstraße. Ook het interieur van het station veranderde: de oorspronkelijke roze wandbetegeling werd vervangen door verticaal geplaatste lichtgroene tegels, afgewisseld met witte lijnen. De pilaren werden donkergroen.

Deze situatie bleef bestaan tot eind 2003, toen men de oudste stations van de U5 in een nieuw jasje stak. De wandbetegeling moest wijken voor een vandalismebestendige bekleding van geëmailleerde metaalplaten, waarbij werd teruggegrepen op het principe van de kenkleur. Station Schillingstraße kreeg lichtroze wanden, met een brede rode band waarin de stationsnaam geschreven is, en rode pilaren. Daarnaast werd de verlichting verbeterd, werd er een nieuwe vloer gelegd en kwam er nieuw perronmeubilair. Tegelijkertijd plaatste men op het perron van station Schillingstraße een groep houten beelden. Het werk met de naam Reisende aus einer anderen Zeit ("reizigers uit een andere tijd") werd gemaakt door jongeren in het kader van een kunstproject van de jeugdgevangenis in Oranienburg (stad). In de oostelijke voetgangerstunnel verschenen afbeeldingen die de geschiedenis van het station en zijn omgeving uitbeelden. De uitgang aan de westzijde van het station werd heropend, zij het slechts aan één kant van de straat.

Het station is momenteel alleen te bereiken via trappen, maar uiteindelijk moeten alle Berlijnse metrostations van een lift voorzien zijn. De termijn waarbinnen men in station Schillingstraße een lift zal inbouwen is nog open.

Source: Schillingstraße (metrostation)

Polish Schillingstraße

Schillingstraße – stacja metra w Berlinie, w dzielnicy Mitte, w okręgu administracyjnym Mitte na linii U5. Stacja została otwarta w 1930.

Source: Schillingstraße

Swedish Schillingstrasse (Berlins tunnelbana)

Schillingstrasse är en tunnelbanestation i Berlin som öppnades 1930.

Stationen skapades tillsammans med ytterligare tio när tunnelbanan byggdes från Alexanderplatz och vidare österut under Frankfurter Allee. Arkitekt var Alfred Grenander.

Source: Schillingstrasse (Berlins tunnelbana)

Chenese 舍林大街站

舍林大街站(德語:U-Bahnhof Schillingstraße)是柏林地鐵的是柏林地鐵地铁5号線的一座車站。其位于卡尔·马克思大道下方。站名源自于附近的舍林大街。

Source: 舍林大街站

Referenced from

adjacent stationStrausberger Platz
adjacent stationAlexanderplatz u-bahn station
de U-Bahnhof Schillingstraßede-ch U-Bahnhof Schillingstrasseen-ca Schillingstraßeen-gb Schillingstraßees Schillingstraßefr Schillingstraßeit Schillingstraßeja シリングシュトラーセ駅nb Schillingstraße undergrunnsstasjonnl Schillingstraßepl Schillingstraßeru Шиллингштрассеsv Schillingstrasseuk Шіллінгштрасеzh 舍林大街站
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by Phaeton1
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 11:26:54