Borsigwerke

File:Borsigwerke-ubahn.jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Borsigwerke (Berlin)

Geographical coordinates: 52.5819 13.2907

Wikipedia

English Borsigwerke (Berlin U-Bahn)

Borsigwerke is a Berlin U-Bahn station located on the U 6.

This station was built by Bruno Grimmek and opened in 1958. The northern entrance was integrated into the famous brick entrance building of the Borsig Factory (German: Borsigwerke). The walls of the platform are covered with yellow tiles.

Source: Borsigwerke (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Borsigwerke

Der U-Bahnhof Borsigwerke () ist ein Bahnhof der Linie U6 der Berliner U-Bahn. Er befindet sich unter der Kreuzung Berliner Straße / Wittestraße / Egellstraße im Berliner Bezirk Reinickendorf. Der U-Bahnhof wurde am 31. Mai 1958 im Zusammenhang mit der Streckeneröffnung Kurt-Schumacher-Platz – Tegel in Betrieb genommen. Er wird im Bahnhofsverzeichnis der BVG als Bk bezeichnet und ist 921 Meter vom U-Bahnhof Alt-Tegel und 788 Meter vom U-Bahnhof Holzhauser Straße entfernt. Der Bahnsteig ist neun Meter breit und 110 Meter lang, er befindet sich 6,8 Meter unter der Straßenoberfläche. Da der Bahnhof keinen Aufzug und nur Treppen zum Verlassen des Bahnsteigs besitzt, wird dieser als nicht barrierefrei gezählt. Der Bahnhof ist genauso wie der Platz nach den – inzwischen nicht mehr dem ursprünglichen Zweck dienenden – Borsigwerken benannt.

Source: U-Bahnhof Borsigwerke

Italian Borsigwerke (metropolitana di Berlino)

La stazione di Borsigwerke è una stazione della metropolitana di Berlino, posta sulla linea U6.

È posta sotto tutela documentale (Denkmalschutz).

Source: Borsigwerke (metropolitana di Berlino)

Dutch Borsigwerke (metrostation)

Borsigwerke is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de Berliner Straße in het Berlijnse stadsdeel Tegel. Het metrostation werd geopend op 31 mei 1958 en is onderdeel van lijn U6. Station Borsigwerke dankt zijn naam aan de nabijgelegen voormalige locomotief- en machinefabriek Borsig. Op het oude fabrieksterrein wordt sinds een aantal jaren een nieuw multifunctioneel stadsgebied ontwikkeld.Reeds tijdens de bouw van de Nord-Süd-U-Bahn, de huidige U6, in de jaren 1920 bestonden er plannen de lijn in het noorden door te trekken richting Tegel. In 1929 begon men ten noorden van het toenmalige eindpunt Seestraße met de bouw van een tunnel ter voorbereiding op deze verlenging, maar vanwege de economische crisis kwamen de werkzaamheden al snel stil te liggen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de plannen weer actueel. In West-Berlijn voorzag men een grootschalige uitbreiding van het metronet en men besloot de noordelijke verlenging van lijn C (U6) als eerste te realiseren. De bouw van het 6,9 kilometer lange traject naar het centrum van Tegel begon in oktober 1953. De eerste etappe, tot Kurt-Schumacher-Platz, kwam in gebruik op 3 mei 1956. Twee jaar later volgde traject tot het huidige eindpunt Alt-Tegel, dat grotendeels bovengronds werd aangelegd en vlak voor station Borsigwerke weer een tunnel in duikt.

Het metrostation Borsigwerke werd net als de overige stations op het noordelijke deel van de U6 ontworpen door architect Bruno Grimmek. Het station is met zijn geknikte, licht welvende dak, zeshoekige zuilen en met citroengele tegels beklede wanden een typisch voorbeeld van Grimmeks stijl, die ook op het oudste deel van de U9 goed vertegenwoordigd is. Station Borsigwerke bevindt zich nog in vrijwel originele staat; het is samen met Hansaplatz (U9) het enige Berlijnse metrostation waar de oorspronkelijke bruine stationsborden en zitbanken in jaren-50-stijl behouden zijn. Het station is dan ook opgenomen op de monumentenlijst.Aan beide uiteinden van het eilandperron leiden trappen naar een tussenverdieping met uitgangen aan weerszijden van de Berliner Straße. De noordwestelijke uitgang was aanvankelijk geïntegreerd in de poort van de Borsig-fabriek, maar werd na de sluiting en gedeeltelijke afbraak van het fabriekscomplex verplaatst. De fabriekspoort is overigens behouden en geniet net als het station monumentenbescherming.

Uiteindelijk moeten alle Berlijnse metrostations voorzien zijn van een lift. Station Borsigwerke heeft hierbij echter geen hoge prioriteit; volgens het tijdschema van de Berlijnse Senaat zal de inbouw van een lift pas na 2010 plaatsvinden.

Source: Borsigwerke (metrostation)

Polish Borsigwerke (stacja metra)

Borsigwerke - stacja metra w Berlinie na linii U6, w dzielnicy Tegel, w okręgu administracyjnym Reinickendorf. Stacja została otwarta w 1958.

Source: Borsigwerke (stacja metra)

Referenced from

adjacent stationAlt-Tegel metro station
adjacent stationHolzhauser Straße
de U-Bahnhof Borsigwerkeit stazione di Borsigwerkeja ボルジヒヴェルケ駅nb Borsigwerke undergrunnsstasjonuk Борзіґверке
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 by User:ReferenceBK
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 07:40:09