Magdalenenstraße

File:U-Bahn Berlin Magdalenenstraße (nach Sanierung).jpg

Berlin U-Bahn station

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons category: U-Bahnhof Magdalenenstraße (Berlin)

Geographical coordinates: 52.5125 13.486388888889

Wikipedia

English Magdalenenstraße (Berlin U-Bahn)

Magdalenenstraße is a Berlin U-Bahn station located on the line.

The station was designed by the Swedish architect Alfred Grenander and it was opened for service in 1930. It was closed for a few months in 1945 and was renovated in 2004–05.

The walls are covered with green panels and the columns are also painted green. The artworks of East German artist are displayed on the walls. They are painted in a very abstract way and show events in German history. In 1995 these paintings were to have been covered by advertisements, but this was prevented by the culture department of the Berliner Senat.

Source: Magdalenenstraße (Berlin U-Bahn)

German U-Bahnhof Magdalenenstraße

Der U-Bahnhof Magdalenenstraße ist eine Station der Berliner U-Bahn-Linie U5 im Berliner Ortsteil Lichtenberg. Er liegt in eineinhalbfacher Tiefe unterhalb der Frankfurter Allee und wird bei der BVG unter dem Kürzel Md geführt.

Source: U-Bahnhof Magdalenenstraße

French Magdalenenstraße (métro de Berlin)

Magdalenenstraße est une station de la ligne 5 du métro de Berlin, située dans le quartier de Lichtenberg.

Source: Magdalenenstraße (métro de Berlin)

Italian Magdalenenstraße (metropolitana di Berlino)

La stazione di Magdalenenstraße è una stazione della metropolitana di Berlino, sulla linea U5.

Source: Magdalenenstraße (metropolitana di Berlino)

Dutch Magdalenenstraße (metrostation)

Magdalenenstraße is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de Frankfurter Allee, nabij de kruising met de Magdalenenstraße, in het stadsdeel Lichtenberg. Station Magdalenenstraße werd geopend op 21 december 1930 als deel van de nieuwe lijn E, de huidige U5. Het gebouwencomplex tussen de Frankfurter Allee, de Magdalenenstraße, de Ruschestraße en de Normannenstraße, direct ten noorden van het metrostation, huisvestte in de DDR-periode het hoofdkwartier van het Ministerium für Staatssicherheit; tegenwoordig is hier onder meer een Stasi-museum gevestigd.

Magdalenenstraße kreeg zoals alle stations op lijn E een standaardontwerp van de hand van Alfred Grenander, indertijd huisarchitect van de Berlijnse metro. Om de sterk op elkaar gelijkende stations van elkaar te onderscheiden maakte Grenander gebruik van de zogenaamde kenkleur, die toegepast werd op vaste elementen als de wandbetegeling en de stalen steunpilaren. De toewijzing van de kenkleur volgde een zich herhalend patroon: roze, lichtgrijs, geel, blauwgroen, lichtgroen. Station Magdalenenstraße werd uitgevoerd in de kleur lichtgrijs. De perronhal is ongeveer anderhalve verdieping hoog, zodat men perron en sporen vanaf de tussenverdieping kan overzien. Aan beide uiteinden van het eilandperron leiden uitgangen naar de Frankfurter Allee.

In de DDR-tijd werd de oorspronkelijke betegeling vervangen en in 1986 luisterde men de wanden op met tegeltableaus die thema's uit de 20e-eeuwse Duitse geschiedenis uitbeelden. Tussen 2003 en 2004 stak men de oudste stations van de U5 in een nieuw jasje. De wandbetegeling moest wijken voor een vandalismebestendige bekleding van geëmailleerde metaalplaten, waarbij werd teruggegrepen op het principe van de kenkleur. In station Magdalenenstraße werd echter van het oorspronkelijke kleurenschema afgeweken en koos men voor diverse groene tinten. Op de plaatsen van de tegeltableaus liet men uitsparingen in de wandbekleding, zodat deze nog altijd te zien zijn. Ook werd de verlichting verbeterd, werd er een nieuwe vloer gelegd en kwam er nieuw perronmeubilair.

Het station is momenteel alleen bereikbaar via trappen, maar uiteindelijk moeten alle Berlijnse metrostations van een lift voorzien zijn. De inbouw van een lift in station Magdalenenstraße zal volgens de prioriteitenlijst van de Berlijnse Senaat pas na 2010 plaatsvinden.

Source: Magdalenenstraße (metrostation)

Polish Magdalenenstraße

Magdalenenstraße – stacja metra w Berlinie, w dzielnicy Lichtenberg, w okręgu administracyjnym Lichtenberg na linii U5. Stacja została otwarta w 1930.

Source: Magdalenenstraße

Wikivoyage

Italian Stazione metro di Magdalenenstraße

Stazione metro sulla linea U5 proveniente da Alexanderplatz.

SourceDistretto di Lichtenberg (it.wikivoyage.org)

Referenced from

adjacent stationFrankfurter Allee metro station
adjacent stationLichtenberg metro station
de U-Bahnhof Magdalenenstraßede-ch U-Bahnhof Magdalenenstrassees Estación de metro Magdalenenstraße en Berlín, Alemaniaja マクダレーネンシュトラーセ駅nb Magdalenenstraße undergrunnsstasjonru Магдалененштрассеuk Маґдалененштрасеzh 抹大拉大街站zh-hant 抹大拉大街站
Image source:
Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0 by Christopher Pratt = imipolex / cpratt @ flickr
Wikidata Updated: Fri Jul 23 2021 07:40:17